Συμμετοχή του Sarantaporo.gr στο Confine

Ειδήσεις σχετικές με το OpenWrt
gklis
Δημοσιεύσεις: 41
Εγγραφή: Τρί, 22 Νοέμ 2011, 21:57
Τοποθεσία: Γέρακας Αττικής
Επικοινωνία:

Συμμετοχή του Sarantaporo.gr στο Confine

Δημοσίευσηαπό gklis » Σάβ, 12 Απρ 2014, 00:52

Συμμετοχή του Sarantaporo.gr στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα CONFINE

Εικόνα Εικόνα

Κάνοντας κανείς μια βόλτα στο χωριό παρατηρεί τα παλιά σπίτια, τα εκκλησάκια, τα πετρόχτιστα πεζούλια, τις παλιές βρύσες. Έργα που αντέξαν στο χρόνο και σχηματοποιούν την έννοια χωριό σε εικόνες και λειτουργίες τόσο οικείες και γλυκές που σε κάνουν να ξεχνάς μια πολύ βασική λεπτομέρεια: την κοινωνική διάσταση που αυτά εκπέμπουν. Είναι ένα παράδειγμα μιας πολύ παλιάς κοινωνικής λειτουργίας και συμμετοχικής δημιουργίας. Με απλά λόγια αποτελούν έργα της κοινωνίας του χωριού, που όλο το χωριό βοήθησε για να δημιουργηθούν. Τότε οι άνθρωποι είχαν το καθαρό μυαλό να ικανοποιούν τις καθημερινές τους ανάγκες λειτουργώντας σαν μια ομάδα, σαν μια κοινότητα, δίχως να έχουν την ανάγκη εξωτερικής παρέμβασης και υποστήριξης για να αναπτύξουν τις απαραίτητες υποδομές. Ήθελαν ένα σχολείο; Μαζεύονταν όλοι μαζί, δούλευαν από κοινού και έχτιζαν ένα σχολείο. Έτσι φτιάχτηκαν σιγά σιγά οι βρύσες, τα σοκάκια γίναν δρόμοι , τα ισάδια έγιναν πλατείες, τα ξωκλήσια γίναν εκκλησίες και το χωριό αποκτούσε όσα χρειαζόταν, τουλάχιστον τα βασικά και απολύτως απαραίτητα.

Σήμερα οι κοινωνίες έχουν γίνει πιο πολύπλοκες και εγωιστικές, αλλά η ίδια φιλοσοφία μπορεί ακόμα να δημιουργήσει κοινοτικές υποδομές, όπως για παράδειγμα ένα κοινοτικό ασύρματο δίκτυο, το οποίο δημιουργείται από μια κοινότητα ανθρώπων και προσφέρεται προς κοινή χρήση, όπως ο δρόμος που φτιάχνουν οι κάτοικοι σε μια γειτονιά του χωριού τους δίνοντας όμως τη δυνατότητα σε όλους τους συγχωριανούς τους να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν όταν περνούν από εκεί και το αντίστροφο.

Αυτή είναι γενικά και η έννοια των κοινοτικών ασύρματων δικτύων, και πάνω σε αυτήν την έννοια βασίστηκε και η πρόταση που κατέθεσε η ομάδα Sarantaporo.gr στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, στο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Σαρανταπόρου, όπου παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα των ασύρματων δικτύων Sarantaporo.gr που έχουν δημιουργηθεί στα χωριά της ευρύτερης περιοχής: η ενοποίηση όλων των ασύρματων δικτύων των χωριών σε ένα ενιαίο δίκτυο κορμού και η διασύνδεση αυτού του δικτύου κορμού με άλλα ασύρματα κοινοτικά δίκτυα άλλων περιοχών, όπως για παράδειγμα το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών (AWMN). (Δείτε την μελέτη/πρότασή μας για την ενοποίηση των ασύρματων δικτύων της περιοχής μας στο link: http://wind.sarantaporo.gr)

Μια ιδέα για να πάρει σάρκα και οστά χρειάζεται και το ανάλογο σπρώξιμο, την ώθηση για να ξεκινήσει να περπατά. Στην περίπτωση των ασύρματων δικτύων Sarantaporo.gr, αυτή η ώθηση δίνεται πλέον με τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CONFINE. Το Confine είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο ενοποιώντας ασύρματα κοινοτικά δίκτυα από διάφορες χώρες της Ευρώπης, δημιουργεί μία πειραματική πλατφόρμα για περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη των σύγχρονων τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφορικής.

Όταν η ομάδα Sarantaporo.gr πληροφορήθηκε το περασμένο φθινόπωρο πως ανακοινώθηκε από τους υπεύθυνους του προγράμματος οτι ζητούνται νέοι συνεργάτες για την επέκταση των ερευνητικών δικτύων, δεν ολιγόρησε καθόλου και κατέθεσε στις 14 Νοεμβρίου 2013 επίσημη πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα στα πλαίσια του 2ου ανοιχτού καλέσματός του για επέκταση (Open Call 2). (Open Call 2). Η πρόταση μας συνοδεύτηκε από επιστολές υποστήριξης από το Δήμο Ελασσόνας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και την ΕΕΛ/ΛΑΚ.

Η πρόταση συμμετοχής του Sarantaporo.gr στο έργο περιλαμβανει επέκταση της πειραματικής πλατφόρμας του Confine στα ασύρματα κοινοτικά δίκτυα Sarantaporo.gr με εγκατάσταση και λειτουργία 18 νέων κόμβων, οι οποίοι θα ενοποιήσουν τα υφιστάμενα δίκτυα των χωριών σε ένα νέο δίκτυο κορμού με πολλαπλές εναλλακτικές διαδρομές και υψηλή ταχύτητα διασύνδεσης. Τα δίκτυα που θα διασυνδεθούν παρέχουν ήδη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 15 χωριά της περιοχής του Σαρανταπόρου, του Δήμου Ελασσόνας, ενώ η αναβάθμιση αυτή θα θέσει τα θεμέλια για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση αυτής της υποδομής, αναδεικνύοντάς έτσι αυτή τη προσπάθεια ως ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης σύγχρονων κοινοτικών υποδομών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα θα εστιάσουμε στις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις των ασύρματων κοινοτικών δικτύων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές και θα εξετάσουμε τα ζητήματα που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου μοντέλου ανάπτυξης κοινοτικών υποδομών.

Μάρτιος 2014 - Συνάντηση των συνεργατών του CONFINE στην Αμβέρσα
Εικόνα

Η διαδικασία επεξεργασίας όλων των προτάσεων που κατατέθηκαν διήρκεσε πάνω από 3 μήνες, μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στις 24 Φεβρουαρίου 2014. Σε σύνολο 63 προτάσεων που κατατέθηκαν, η πρόταση του Sarantaporo.gr έλαβε πολύ υψηλή βαθμολογία και έγινε αποδεκτή, μαζί με άλλες 7, για συμμετοχή στο πρόγραμμα και την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης!

Επόμενος σταθμός η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος στην Αμβέρσα του Βελγίου, στις 10-15 Μαρτίου 2014, όπου συμμετείχαν όλοι οι συνεργάτες, τόσο οι παλαιοί, όσο και οι νέοι που επιλέγησαν στο Open Call 2, όπως το Sarantaporo.gr.

Θεωρούμε ότι βασική παράμετρος επιτυχίας του έργου είναι οι τοπικές κοινωνίες των χωριών να κατανοήσουν τα οφέλη και τις ευκαιρίες που προσφέρει η δημιουργία και λειτουργία μιας τέτοιας υποδομής στην περιοχή τους και να θέλουν να έχουν ενεργό συμμετοχή στην υλοποίηση και λειτουργία της. Έτσι λοιπόν προτείνεται η δημιουργία τεχνικών ομάδων ανά χωριό που θα στελεχωθούν από εθελοντές κατοίκους των χωριών. Αυτοί θα εκπαιδευτούν και σε συνεργασία με την ομάδα Sarantaporo.gr θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου του χωριού τους. Για το λόγο αυτό και η υλοποίηση του προγράμματος ξεκινάει με την διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων/συναντήσεων, τα λεγόμενα Info Points, σε όλα τα εμπλεκόμενα χωριά.

Ας χτίσουμε λοιπόν ξανά όλοι μαζί, όπως έκαναν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, τους «ηλεκτρονικούς» δρόμους στο χωριό μας και ας τους μοιραστούμε με το διπλανό και το παραδιπλανό χωριό, ώστε να φτιάξουμε ένα αξιόπιστο δίκτυο «ηλεκτρονικών» δρόμων που όλοι θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να πάμε στην «ηλεκτρονική» αγορά, στην «ηλεκτρονική» δημόσια υπηρεσία, στο «ηλεκρονικό» ιατρείο και φαρμακείο, στο «ηλεκτρονικό» σχολείο, την «ηλεκτρονική» εγκυκλοπαίδεια και όλα τα άλλα «ηλεκτρονικά» μέρη που επισκεπτόμαστε καθημερινά ή θα επισκεφτούμε στο μέλλον εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Γιατί για να έρθουν τα καλύτερα, πρέπει να τα φέρουμε εμείς!

Ομάδα Sarantaporo.gr

Εικόνα

Πηγή: http://www.sarantaporo.gr/node/337

Διάφοροι σύνδεσμοι με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα Sarantaporo.gr και τις δράσεις της:

Το Sarantaporo.gr απέκτησε νομικό πρόσωπο!
Συνέντευξη της ομάδας Sarantaporo.gr στην ιστοσελίδα "OSArena"
Συνέντευξη για την δράση της ομάδας Sarantaporo.gr "Ειδησιογραφική ιστοσελίδα LarisaNew.gr"
Αφιέρωμα στην ομάδα Sarantaporo.gr από το περιοδικό imagine
Ρεπορτάζ της ΕΤ3 για το BattleMesh v5 Warmup και την ομάδα Sarantaporo.gr
Συνεντεύξεις στην ΕΡΑ Θεσσαλίας
Wireless Battle of Mesh v5
Sarantaporo.gr: Πώς ξεκίνησαν όλα
Χάρτης ασύρματου δικτύου Σαρανταπόρου (δείτε στην ίδια σελίδα links και με τους χάρτες όλων των υπόλοιπων χωριών όπου έχουμε βάλει ασύρματο δίκτυο)
Sarantaporo.gr WebTV
Ημερίδα για τα ασύρματα δίκτυα Sarantaporo.gr

Δείτε όλα τα νέα που αφορούν τα ασύρματα δίκτυα Sarantaporo.gr
Δείτε όλα τα άρθρα που αφορούν τα ασύρματα δίκτυα Sarantaporo.gr
Συνεντεύξεις

gklis
Δημοσιεύσεις: 41
Εγγραφή: Τρί, 22 Νοέμ 2011, 21:57
Τοποθεσία: Γέρακας Αττικής
Επικοινωνία:

Re: Συμμετοχή του Sarantaporo.gr στο Confine

Δημοσίευσηαπό gklis » Τετ, 02 Ιούλ 2014, 21:41

Επανέρχομαι στο thread έπειτα από καιρό για να σας ενημερώσω ότι αύριο Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 μετά τις 18:30 θα βρισκόμαστε στο Hackerspace σε μία παρουσίαση της προσπάθειάς μας για την υλοποίηση του δικτύου κορμού των ασύρματων δικτύων Sarantaporo.gr το οποίο έχουμε ήδη ξεκινήσει στα πλάισια του Project Confine. Θα χαρούμε πολύ όσοι ενδιαφέρεστε για αυτήν την προσπάθεια να σας δούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε απόψεις. Τα λέμε λοιπόν αύριο από κοντά!

Άβαταρ μέλους
acoul
Δημοσιεύσεις: 1074
Εγγραφή: Πέμ, 04 Ιουν 2009, 18:26
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

Re: Συμμετοχή του Sarantaporo.gr στο Confine

Δημοσίευσηαπό acoul » Πέμ, 03 Ιούλ 2014, 12:05

gklis έγραψε:Επανέρχομαι στο thread έπειτα από καιρό για να σας ενημερώσω ότι αύριο Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 μετά τις 18:30 θα βρισκόμαστε στο Hackerspace σε μία παρουσίαση της προσπάθειάς μας για την υλοποίηση του δικτύου κορμού των ασύρματων δικτύων Sarantaporo.gr το οποίο έχουμε ήδη ξεκινήσει στα πλάισια του Project Confine. Θα χαρούμε πολύ όσοι ενδιαφέρεστε για αυτήν την προσπάθεια να σας δούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε απόψεις. Τα λέμε λοιπόν αύριο από κοντά!

ύποπτο και ίσως εξοργιστικό το συγκεκριμένο κάλεσμα μερικές ώρες πριν την συνάντηση. Υποβιβάζει την νοημοσύνη θα τολμούσα να πω και αναρωτιέμαι για την ποιότητα χρήσης κοινωνικών αγαθών προσφορών (ένα από αυτά και αυτό το forum)

το ζητούμενο στα ανοιχτά και ελεύθερα είναι οι άνθρωποι και η ποιότητά τους. Η Ιστορία θα απονείμει τα εύσημα εκεί που πρέπει.

θα προσπαθήσω πάντως να περάσω για να τα πούμε ΚΑΙ από κοντά :-)

καλές βουτιές
Unified Configuration Interface
Πριν ρωτήσεις: PEBKAC !!
lede-ozonet
AWMN Dancing BGP
hackers are poets
Voice: 6980-090-497
Εικόνα

gklis
Δημοσιεύσεις: 41
Εγγραφή: Τρί, 22 Νοέμ 2011, 21:57
Τοποθεσία: Γέρακας Αττικής
Επικοινωνία:

Re: Συμμετοχή του Sarantaporo.gr στο Confine

Δημοσίευσηαπό gklis » Πέμ, 03 Ιούλ 2014, 15:13

acoul έγραψε:
gklis έγραψε:Επανέρχομαι στο thread έπειτα από καιρό για να σας ενημερώσω ότι αύριο Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 μετά τις 18:30 θα βρισκόμαστε στο Hackerspace σε μία παρουσίαση της προσπάθειάς μας για την υλοποίηση του δικτύου κορμού των ασύρματων δικτύων Sarantaporo.gr το οποίο έχουμε ήδη ξεκινήσει στα πλάισια του Project Confine. Θα χαρούμε πολύ όσοι ενδιαφέρεστε για αυτήν την προσπάθεια να σας δούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε απόψεις. Τα λέμε λοιπόν αύριο από κοντά!

ύποπτο και ίσως εξοργιστικό το συγκεκριμένο κάλεσμα μερικές ώρες πριν την συνάντηση. Υποβιβάζει την νοημοσύνη θα τολμούσα να πω και αναρωτιέμαι για την ποιότητα χρήσης κοινωνικών αγαθών προσφορών (ένα από αυτά και αυτό το forum)

το ζητούμενο στα ανοιχτά και ελεύθερα είναι οι άνθρωποι και η ποιότητά τους. Η Ιστορία θα απονείμει τα εύσημα εκεί που πρέπει.

θα προσπαθήσω πάντως να περάσω για να τα πούμε ΚΑΙ από κοντά :-)

καλές βουτιές


Το event στο site Hackerspace έχει δημοσιευτεί από τις 24 Ιουνίου. Το event στο forum του awmn και openwrt.gr δημοσιεύτηκε δυστυχώς αργότερα, λόγω δικού μου φόρτου εργασίας το τελευταίο διάστημα, και σκέφτηκα από το να μην το δημοσιεύσω καθόλου ας το δημοσιεύσω έστω και καθυστερημένα.
Αλέξανδρε αν ήξερα ότι θα σε εξόργισα τόσο πολύ δεν θα το πόσταρα !!! :-)
Ειδικά σε εσένα, όπως και στην υπόλοιπη ομάδα που συμμετείχαμε στην διοργάνωση του Battlemesh v5, έστειλα και προσωπικό email ενημέρωσης/πρόσκλησης.
Όπως και να έχει, θα χαρώ να τα πούμε από κοντά σε λίγες ώρες.

Άβαταρ μέλους
acoul
Δημοσιεύσεις: 1074
Εγγραφή: Πέμ, 04 Ιουν 2009, 18:26
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

Re: Συμμετοχή του Sarantaporo.gr στο Confine

Δημοσίευσηαπό acoul » Παρ, 04 Ιούλ 2014, 09:18

gklis έγραψε: ...
Αλέξανδρε αν ήξερα ότι θα σε εξόργισα τόσο πολύ δεν θα το πόσταρα !!! :-)
...

Γιώργο καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο, κόπο και προσπάθεια της χθεσινής παρουσίασης για τα σχέδια υλοποίησης ασύρματου κορμού στα χωριά γύρω από το sarantaporo.gr που έγινε στο hackerspace.gr

Αυτό που δεν κατάλαβα και με εξέπληξε ιδιαίτερα στην χτεσινή παρουσίαση ήταν ο αποκλεισμός του OpenWRT ως επιλογή για την υλοποίηση της ραχοκοκαλιάς του ασύρματου δικτύου που πρόκειται να υλοποιηθεί. Αντίθετα μετά λύπης μου είδα κλειστό λογισμικό: RouterOS & AirOS

Το πρώτο ερώτημα είναι με ποια κριτήρια αποκλείστηκε από αυτό το έργο το ανοιχτό λογισμικό και η εκπαίδευση γύρω από αυτό

Το δεύτερο, γιατί επιλέξατε το hackerspace.gr & openwrt.gr για να ανακοινωθεί τελεσίδικα ότι το OpenWRT δεν θα "τρέχει" στους κόμβους κορμού που θα στηθούν με ερευνητικά κοινοτικά κονδύλια στο sarantaporo.gr. Έγιναν επίσημα ανοιχτά καλέσματα για βοήθεια και δεν υπήρξε ανταπόκριση;

Το τρίτο ερώτημα ήταν ότι μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσατε πόρους από την ανοιχτή κοινότητα, κόσμο και έργο από το Wireless Battlemesh, openwrt developers, λογότυπα του AWMN, hackerspace.gr, openwrt.gr Πόσα μέλη από αυτές τις κοινότητες εμπλέκονται στην υλοποίηση του sarantaporo.gr wifi backbone project και πως σκοπεύετε σκέφτεστε να συνεισφέρετε ανταποδώσετε πίσω στην ανοιχτή κοινότητα ένα μέρος των πόρων των οποίων μέχρι σήμερα απολαμβάνετε χρησιμοποιήτε;

Για ενημέρωση αντίστοιχα ερωτήματα κοινοποιήθηκαν σε αντίστοιχες σχετικές κοινότητες.

Για να μην παρεξηγηθώ, αυτό που ζητώ είναι: διαύγεια, διαφάνεια, αξιοκρατία, ανοιχτό συλλογικό πνεύμα διάθεση συνεργασίες και αμοιβαιότητα προσφοράς σε τέτοια έργα που κουνούν έντονα μπρος στα πρόσωπά μας λογότυπα και σημαιούλες από κοινωνικά ανοιχτά πρότυπα εγχειρήματα.
Unified Configuration Interface
Πριν ρωτήσεις: PEBKAC !!
lede-ozonet
AWMN Dancing BGP
hackers are poets
Voice: 6980-090-497
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
acoul
Δημοσιεύσεις: 1074
Εγγραφή: Πέμ, 04 Ιουν 2009, 18:26
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

Re: Συμμετοχή του Sarantaporo.gr στο Confine

Δημοσίευσηαπό acoul » Σάβ, 05 Ιούλ 2014, 11:17

δώσε ψάρια στον φτωχό και θα τον χορτάσεις για μερικές μέρες
μάθε τον να ψαρεύει και θα τον χορτάσεις για μια ζωή !!


Εικόνα
Unified Configuration Interface
Πριν ρωτήσεις: PEBKAC !!
lede-ozonet
AWMN Dancing BGP
hackers are poets
Voice: 6980-090-497
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
acoul
Δημοσιεύσεις: 1074
Εγγραφή: Πέμ, 04 Ιουν 2009, 18:26
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

Re: Συμμετοχή του Sarantaporo.gr στο Confine

Δημοσίευσηαπό acoul » Πέμ, 17 Ιούλ 2014, 12:25

Βασίλη (acinonyx) ως ιδιοκτήτης του openwrt.gr επίσημο μέλος των openwrt-hackers και φίλος του ανοιχτού και ελεύθερου λογισμικού, δεν νομίζεις ότι θα έπρεπε να τοποθετηθείς και εσύ δημόσια και ξεκάθαρα στο συγκεκριμένο θέμα;
Unified Configuration Interface
Πριν ρωτήσεις: PEBKAC !!
lede-ozonet
AWMN Dancing BGP
hackers are poets
Voice: 6980-090-497
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Acinonyx
Site Admin
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Τρί, 07 Οκτ 2008, 21:32

Re: Συμμετοχή του Sarantaporo.gr στο Confine

Δημοσίευσηαπό Acinonyx » Παρ, 18 Ιούλ 2014, 16:35

Τα παιδιά από το Σαραντάπορο, ενδιαφέρονται πιο πολύ για την υπηρεσία που θα προσφέρουν στην κοινότητα τους, παρά για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Δεν τους νοιάζει τόσο να βάλουν OpenWrt άλλα να βάλουν οτιδήποτε λειτουργεί και θεωρούν ότι μπορούν να βρουν εύκολα υποστήριξη. Εμείς, χάνουμε μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε σε production δίκτυο λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Το κακό για αυτούς (τα έχω πει στον Γιώργο) είναι ότι το μοντέλο ανάπτυξης του δικτύου που έχουν επιλέξει βασίζεται στο AWMN μοντέλο και θα κουβαλάει όλα τα στραβά και ανάποδα αυτού που τόσα χρόνια τρώμε στην μάπα και τελικά έχουν κάνει το δίκτυο να μαραζώνει.

Άβαταρ μέλους
acoul
Δημοσιεύσεις: 1074
Εγγραφή: Πέμ, 04 Ιουν 2009, 18:26
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

Re: Συμμετοχή του Sarantaporo.gr στο Confine

Δημοσίευσηαπό acoul » Κυρ, 20 Ιούλ 2014, 13:41

Η αλήθεια είναι ότι στην πορεία οι ίδιοι θα ζημιωθούν. Όσο πιο αβασάνιστα και πρόχειρα σχεδιάζεις και υλοποιείς κάτι τόσο πιο γρήγορη η κατάρρευση και ο μαρασμός του.

Αυτό που δεν έχουν καταλάβει "τα παιδιά" είναι ότι το ζητούμενο είναι πρωτίστως ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία και εξάπλωση αυτής μέσω εκπαίδευσης. Εκεί θα έπρεπε να ξοδεύονται τα κονδύλια και όχι σε αγορά αδειών κλειστού λογισμικού και plug & prey μαύρα κουτιά !!

Το να έχει ο Παπάς του χωριού Internet & VoIP δεν μου λέει κάτι. Έφερες μερικούς ακόμη απομακρυσμένους καταναλωτές πιο κοντά στο κλικ & αγόρασε - κατανάλωσε. Το να μπορεί όμως ο πιτσιρικάς με τους φίλους του να παίξει με λίνουξ και να το καταλαβαίνει εκεί έχεις κάνει κάτι καλό και θετικό για την τοπική κοινωνία.

Φοβάμαι ότι το μέλλον του όλου συγκεκριμένου εγχειρήματος θα θυμίζει τις σκουριασμένες WiFi υποδομές των Δήμων στους περισσότερους αν όχι όλους στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Και στην τελική σε ένα φόρουμ που προάγει το ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό μας ανακοινώνετε ότι θα χρησιμοποιήσετε και θα εκπαιδεύσετε κόσμο σε ένα κλειστό λογισμικό !!

Στα βήματα του Έλληνα υπουργού που φίλαγε το χέρι της Microsoft όταν υπέγραφε για εκπαίδευση των Windows στα σχολεία με χρήματα των φορολογουμένων.
δώσε ψάρια στον πεινασμένο και θα τον χορτάσεις για μερικές μέρες
μάθε του να ψαρεύει και θα τον χορτάσεις για μια ζωή
Unified Configuration Interface
Πριν ρωτήσεις: PEBKAC !!
lede-ozonet
AWMN Dancing BGP
hackers are poets
Voice: 6980-090-497
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
acoul
Δημοσιεύσεις: 1074
Εγγραφή: Πέμ, 04 Ιουν 2009, 18:26
Τοποθεσία: Athens, Greece
Επικοινωνία:

Re: Συμμετοχή του Sarantaporo.gr στο Confine

Δημοσίευσηαπό acoul » Τετ, 15 Οκτ 2014, 16:32

επανέρχομαι στο θέμα έτσι για την Ιστορία (δεν περιμένω απάντηση/τοποθέτηση)

η ιστορία με το ανοιχτό λογισμικό είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο θέμα.

Στην αρχή το πολέμησαν και το απαξίωσαν όλες οι μεγάλες εταιρίες του χώρου θεωρώντας ότι η εξάπλωσή του θα έχει σαν αποτέλεσμα να χάσουν αυτές ένα μερίδιο αγοράς, με απλά λόγια κέρδη και χρήμα.

με τον καιρό και βλέποντας την ραγδαία εξάπλωσή του αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους.

το πρόβλημα είναι ότι έχουμε κόσμο που δουλεύει αφιλοκερδώς στο χώρο του ανοιχτού λογισμικού και αυτή την εργασία κάποιοι την εκμεταλλεύονται εμπορικά χωρίς να επιστρέφουν τίποτε πίσω στην κοινότητα.

Αν συνεχιστεί αυτού του είδους η εκμετάλλευση το μοντέλο αυτό που είναι ένα κοινωνικό αγαθό θα καταρρεύσει (άλλο που δεν θέλουν οι εταιρίες που παλιότερα το πολεμούσαν ώστε να ελέγχουν όλο το μερίδιο αγοράς του χώρου).

Στην περίπτωση του Sarantaporo.gr κατανοώ ότι το πρόβλημα είναι να υλοποιηθεί πρώτα το δίκτυο προκειμένου να προσελκύσει τον κόσμο που είναι απαραίτητος για την συντήρηση εξάπλωση και ανάπτυξή του.

Αυτό που προσπαθώ να εκφράσω είναι ότι υπάρχει πρόβλημα στον σχεδιασμό αυτού του μοντέλου. Ή θα βάλεις μια εταιρία που θα το τρέχει, θα βγάζει τα έξοδά της και ένα μικρό χαρτζιλίκι για να έχει νόημα το όλο τρέξιμο, ή θα το κάνεις με το μοντέλο των κοινοτήτων και του ανοιχτού λογισμικού.

Στην δεύτερη περίπτωση χρειάζεσαι πρωτίστως την εκπαίδευση και ίσως ένα μικρό προϋπολογισμό που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξοδευτεί σε εμπορικές λύσεις κλειστού τύπου γιατί εκεί ακυρώνεις όλο το μοντέλο του ανοικτού λογισμικού.

Είναι αμαρτία πόροι που θα έπρεπε να καταλήγουν στην μικρή κοινότητα που ασχολείται εμπράκτως με το ανοιχτό λογισμικό να κατασπαταλιούνται σε εμπορικές λύσεις που απομακρύνουν τον κόσμο από το ανοιχτό λογισμικό και διαιωνίζουν το πρόβλημα της έλλειψης εκπαίδευσης στον τομέα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών που αυτή κουβαλάει.

Το ανοιχτό λογισμικό δεν είναι τσάμπα. Είναι απλά ελεύθερο και η αξία που κουβαλάει είναι η ίδια η γνώση γύρω από τις νέες τεχνολογίες που βρίσκονται σε συνεχή λογαριθμική εξέλιξη.
Unified Configuration Interface
Πριν ρωτήσεις: PEBKAC !!
lede-ozonet
AWMN Dancing BGP
hackers are poets
Voice: 6980-090-497
Εικόνα


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης